Tel Arad - JHWH en zijn Asjera


De archeologische opgravingen in Tel Arad in de Sinaï-woestijn ten zuiden van Jeruzalem.

In Tel Arad is een joodse tempel opgegraven die tussen de 9e en 6e eeuw v.Chr. in gebruik is geweest. De tempel heeft een overeenkomende indeling als die in Jeruzalem, met een voorhof, een heiligdom en een allerheiligste.

Dit allerheiligste is een vierkant. In de achterste hoeken staan twee rechtopstaande stenen, een grote en een wat kleinere; in de hoeken er tegenover staan twee wierook-altaren, ook de ene groter dan de andere.
Rechtopstaande stenen vertegenwoordigden in het Israël van die tijd een godheid... Jahweh en Asjera (?)

Op een daar gevonden pot staat de 'Kuntilet Ajrud-inscriptie': een aantal figuren met daarbij de tekst: 'Jahweh van Samaria en zijn Asjera'.

Ook werd er een steen met inscriptie gevonden, de 'Khirbet-el qom-inscriptie': 'Gezegend door Uriya door Jahweh, want Jahweh’s Asjera heeft hem van zijn vijanden gered'.

Van Asjera is bekend dat zij bij de Kanaänieten de vrouwelijke wederhelft is van de god El. In de Tenach wordt Asjera veertig keer genoemd.
De beeldjes van Asjera worden bij opgravingen overal in Israël gevonden.
Asjera heeft ook een band met de levensboom. Zoals de levensboom met zijn vruchten eeuwig de mens voedt, die daar voor zijn leven volkomen van afhankelijk is, zo voedt de moeder met haar borsten haar kind, dat, zeker in die tijd, daar
volkomen van afhankelijk is. Zoals de levensboom de mensen zijn vruchten aanbiedt, zo biedt de moeder haar kind haar volle borsten aan, zoals haar beeldje ons toont.
God heeft dat zo geschapen. Zó wordt de mens ook voortdurend door God met Gods levenskracht vanuit de hemel gevoed.

Bronnen:
William Devers, ‘Did God Have a Wife?’ Eerdmans, 2005
William Devers, 'Archaeology and Ancient Israelite Iconography: Did Yahweh Have a Face?' in A.M. Maeir and P. de Miroschedji (editor), "I will Speak the Riddles of Ancient Times”: Archaeological and Historical Studies in Honor of Amihai Mazar," 461
Judith Hadley, ‘The Cult of Asherah in Ancient Israel and Judah: Evidence for a Hebrew Goddess,’ Cambridge University Press, 2000

Video Religion for Breakfast Channel: https://youtu.be/CnLSbIivz0M?si=nHYkuDhd-Yccw_KH


terug naar God als man en vrouw

terug naar het weblog







^