stadsrechten


Gelderse Post - Oude IJsselstreek
Stadsrechtendocument komt na zeshonderd jaar terug in Terborg
Door Reinier Kroesen, 27 aug 2018

TERBORG - Volgend jaar viert de adelplaats Terborg [oude naam: Hof ter Borgh *)] het feit, dat het zeshonderd jaar stadsrechten heeft. Het is de enige officiële stad in de verre omgeving. Het document waarin dit in 1419 werd vastgelegd, was nooit aanwezig binnen de grenzen van Terborg. Daar komt verandering in.
Zondagmorgen 2 september krijgt een replica van het historische geschrift tijdens een bijeenkomst met gepaste eertijdse allure een prominente, blijvende plek op het St. Jorisplein [net buiten de vroegere Zandpoort (zie bij 5) aan het begin van de Hoofdstraat].


© Wim Land, dec. 2018

Door het verstrekken van een oorkonde met lakzegel verleenden Dirk IV en Hendrik III - de heren van Wisch - aan de Terborgenaren op St. Jorisdag 23 april 1419 stadsrechten. Sindsdien mag Terborg zich stad noemen, met al zijn daarbij behorende privileges. Die heren benoemden middels deze stadsbrief een rechter, zeven schepenen en een schout (burgemeester) die recht mochten spreken in niet al te zware zaken. De hoge heren behielden op alles wel zelf strenge controle.
Verder kwamen in dat document onder meer de voorschriften voor die rechtspraak, het onderhoud van de stadspoorten en de diverse brandveiligheidseisen aan de orde. Het zegel onderaan de oorkonde van Dirk van Wisch is als waarmerk nog altijd zichtbaar, dat van Hendrik is door de jaren heen verloren gegaan.

*) Bij de Uitgeverij Hof ter Borgh, gevestigd in de Overtuin (aan de voet van de Paasberg) te Terborg, is in 1991 het boek De Levensweg uitgekomen.


terug naar Sint Joris






^