Noem ons gewoon moslims

De Telegraaf, 12 september 2014

Ik volg met weerzin en kromme tenen het 'jihad debat'. Al vele jaren word ik, net als andere moslims, geconfronteerd met een verscheidenheid aan termen die worden gebruikt voor oliedomme mensen, die in de naam van de islam de wereld proberen te vernietigen.
Als ik het rijtje zo afga, dan herinner ik me: fundamentalist, extremist, terrorist en nu jihadist. Daartegenover worden normale, in mijn ogen echte, moslims, weggezet als 'gematigde moslims'. Dit gaat zover dat deze termen ook worden gebruikt in de beleidsnota's van premier Rutte en co. Alsof je dus gematigd moet zijn in je geloof om in de Nederlandse, of in enige samenleving, te kunnen passen.
Als ik zo naar de definitie van het woord 'islam' kijk, de gedragsregels welke we van de profeet Mohammed hebben meegekregen en naar de leerstellingen zoals die in de Koran staan, moet ik concluderen dat ik dan tot de groep fundamentalisten, extremisten en jihadisten behoor.

Vijf zuilen
Fundamentalist omdat ik (probeer) de fundamenten van de islam (de vijf zuilen) te volgen: geloofsbelijdenis (sjahada), het gebed (salaat), het geven van aalmoezen (zakaat), het vasten tijdens ramadan (saum) en de bedevaart naar Mekka (hadj).
Extremist omdat ik probeer onder alle omstandigheden hieraan vast te houden.
En jihadist omdat ik constant streef naar verbetering van mijzelf als mens en met mijzelf in een 'strijd' ben verwikkeld, welke als 'Jihad al Akbar' de grote Jihad wordt genoemd in de Koran.
En ik voel me ook een klein beetje jihadist omdat ik (onder andere met dit opiniestuk) probeer de islam te verdedigen met de 'jihad van de pen', en hiermee invulling geef aan het gezegde van de heilige profeet Mohammed: 'de inkt van een geleerde is heiliger dan het bloed van de martelaar'.

Laten we met zijn allen het probleem waar we samen voor staan, proberen op te lossen. Maar laten we het beestje noemen bij de naam die het verdient, namelijk: criminelen en terroristen. En laten we alstublieft de moslims gewoon moslims noemen.

Nabeel Siddiqie, Rotterdam


terug naar jihad






^