Klimaatpaniek in media op retour

De Telegraaf, 25-03-2023, door Paul Jansen, hoofdredacteur

IPCC: hoopgevende boodschap
Het nieuwste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC bevat naast de steeds herhaalde waarschuwingen van naderend onheil, die ook in het Telegraaf-artikel werden vermeld, een hoopgevende boodschap. Misschien wilden de opstellers hun voorlopig laatste publicatie niet eindigen met een sentiment dat de zaak hopeloos verloren is. De boodschap viel in ieder geval op, en niet alleen bij deze krant.
Nederlandse media konden in hun berichtgeving grofweg worden ingedeeld in twee categorieën: de optimisten en de alarmisten. Tot de laatste groep behoort in ieder geval NRC, die op de voorpagina weer helemaal losging met de kop 'Wie nu geboren wordt zal extreme hitte meemaken'. Aan het Rokin staan ze stationair in de klimaatpaniekstand. AD en Het Parool zaten meer op de inhoudelijke lijn met verhalen onder de koppen 'VN-panel minder ongerust over opwarming aarde' en 'De tijd dringt, maar er is ook goed nieuws'.

Na val van de Club van Rome nu het IPCC
Dat goede nieuws leidde dus tot ongeloof. Jarenlang zijn mensen bedolven onder apocalyptische berichten. Een kentering riekt dan al snel naar nepnieuws.
Het roept herinneringen op aan de Club van Rome, een invloedrijke groep wetenschappers en ondernemers die begin jaren zeventig rampspoed voorspelde. De mens zou de aarde aan het uitputten zijn. Het had een grote impact op politici, maar sloeg de plank finaal mis. Er was onvoldoende rekening gehouden met de kracht van technologische ontwikkeling. Innovatie is ook nu de aanleiding voor meer optimisme, aldus het IPCC.

Klimaat-overdrijving door journalisten
Het gerenommeerde Amerikaanse Harper's Magazine signaleert in een coverstory nog een reden voor de trendbreuk in de media: invloedrijke journalisten hebben in het verleden bewust sterk overdreven met dramatische klimaatclaims. Ze keren thans op hun schreden terug. Volgens het tijdschrift gebruiken journalisten daarbij een drogreden, namelijk dat hun eerdere waarschuwingen geholpen hebben(!). Zo kan weer een krant, blad of boek worden verkocht.
Harper's concludeert dat klimaatverandering niet zo dramatisch is als voorheen voorgespiegeld, maar evenmin zo rooskleurig als sommige opiniemakers nu plots beweren. Bij die nuchterheid sluit ik me graag aan. Het is reden te meer om rationeel te blijven berichten over dit gepolitiseerde hete hangijzer.


terug naar de vragenlijst

terug naar het weblog







^