opvoeding of erfelijkheid?
In het wetenschappelijke debat vlamt met enige regelmaat de vraag op, wat het antwoord is op de vraag wat uitmaakt wie wij zijn: zijn we wie we zijn door erfelijkheid of door opvoeding? Of met andere woorden: wordt onze persoonlijkheid bepaald door een biologische oorzaak of door sociologische omstandigheden? Beide kampen kunnen elkaars overwegingen niet goed beoordelen en blijven daardoor op hun standpunt staan, waardoor de vraag of het het één is of het ander, onopgelost blijft.
De waarheid staat meestal in het midden, het is zowél het een als het ander en dat wordt ook betoogd door Simon Rozendaal, chemicus en wetenschapsjournalist van Elseviers Weekblad.
Vanuit geestkundig gezichtspunt is het echter de menselijke geest, die vanuit de geestelijke wereld aan een nieuwe leergang over de aarde begint en daarbij een tijdelijke leerpersoonlijkheid aanneemt en een daarmee samenhangende levensbestemming, het karma - waartoe echter ook de erfelijkheid in de vorm van de genen behoort. Het is de menselijke geest als de zelfstandigheid die door zijn erfelijkheid bepaalde ervaringen opdoet bij zijn gang over de aarde en die vanuit de omgeving door opvoeding invloeden ondergaat, die mede zijn uit de geestelijke wereld meegenomen leerpersoonlijkheid vormen.
Het is niet alleen zowel het één als het ander, maar daarboven bevindt zich nog de menselijke geest als de persoon, die zowel met de erfelijkheid als met de sociologische omstandigheden als zijn karma, is verbonden.
terug naar de vragenlijst
terug naar het weblog
^