Aanwijzingen voor het bestaan van Pontius Pilatus


a. Oude ring mogelijk van Pontius Pilatus
De Telegraaf, 30-11-2018

Jeruzalem. Een 2000 jaar oude zegelring, die al in 1969 werd gevonden bij archeologische opgravingen bij Jeruzalem, heeft hoogstwaarschijnlijk toebehoord aan Pontius Pilatus. Archeologen hebben de inscriptie 'van Pilatus' nu pas kunnen ontcijferen, doordat de ring goed is schoongemaakt.
De Romeinse gezaghebber van Judea ten tijde van Jezus Christus gebruikte de bronzen ring als stempel op officiële documenten. Volgens de bijbel liet hij Jezus Christus kruisigen.
De zegelring werd met duizenden andere voorwerpen gevonden in de graftombe van Herodes de Grote in het paleizencomplex Herodion, ten zuiden van de Israëlische stad.

De zegelring is opvallend, omdat die van een eenvoudig metaal is gemaakt en derhalve meestal toebehoorde aan soldaten of lagere ambtenaren. Maar omdat de naam 'Pilatus' zeer zelden voorkwam in die periode, wordt die toch toegeschreven aan Pontius Pilatus.

b. Tweeduizend jaar oude ring van Pontius Pilatus gevonden in Jeruzalem.
nu.nl 30 november 2018

Een tweeduizend jaar oude zegelring, die al in 1969 werd gevonden bij archeologische opgravingen bij Jeruzalem, heeft hoogstwaarschijnlijk toebehoord aan Pontius Pilatus.
Archeologen hebben de inscriptie 'van Pilatus' ('pilato') nu pas kunnen ontcijferen doordat de ring goed is schoongemaakt.
De Romeinse gezaghebber van Judea ten tijde van Jezus Christus gebruikte de bronzen ring als stempel op officiële documenten. Volgens de Bijbel was hij degene die Jezus heeft laten kruisigen.

De zegelring werd met duizenden andere voorwerpen gevonden in de graftombe van Herodes de Grote in het paleizencomplex Herodion, ten zuiden van de Israëlische stad.

c. NOS
Claim archeologen: ring uit Bethlehem was van Pontius Pilatus
30 november 2018

Een ring die archeologen al in 1969 opgroeven in de buurt van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, zou hebben toebehoord aan Pontius Pilatus, de Romeinse bestuurder die volgens de Bijbel Jezus Christus liet kruisigen.
De bronzen ring bevat de Griekse inscriptie 'van Pilatus' ('pilato') en is mogelijk gebruikt als stempel voor officiële documenten. Pontius Pilatus was de Romeinse landvoogd in Judea van het jaar 26 tot 36 n.Chr. en volgens de overlevering een tijdgenoot van Jezus Christus.
De zegelring werd vijftig jaar geleden samen met duizenden andere voorwerpen gevonden in de graftombe van koning Herodes in het paleizencomplex Herodion, ten zuiden van Bethlehem. Dat maakt het des te moeilijker om de herkomst vast te stellen. Het is evengoed mogelijk dat de ring van tientallen jaren later dateert.
Volgens de Bijbel liet Pontius Pilatus toe dat Jezus ter dood werd veroordeeld en later gekruisigd. Ten tijde van het volksgericht liet hij water brengen, waste zijn handen en zei: "Ik ben onschuldig aan de dood van deze man. Zoek het zelf maar uit."
Tot de dag van vandaag bestaat nog de uitdrukking 'je handen wassen in onschuld', met andere woorden: aangeven dat je ergens niet verantwoordelijk voor wilt zijn.

Het heeft bijna vijftig jaar geduurd voor de naam op de ring kon worden ontcijferd. Dat het nu is gelukt, komt doordat er betere lenzen voorhanden zijn om archeologische voorwerpen te bekijken. Archeologen zeggen dat het pas het tweede voorwerp uit deze periode is waar de naam van Pilatus op staat.
Anderen wijzen erop dat het Griekse 'van Pilatus' geen bewijs is dat de ring heeft toebehoord aan de bijbelse Pontius Pilatus. Bronnenmateriaal van zo'n ouderdom vertoont veel lacunes. Ook kan de vraag gesteld worden of de eenvoudig ogende ring wel aan zo'n hoge bestuurder kan hebben toebehoord.

d. nieuwsblad.be

Is dit de ring van Pontius Pilatus, de man die Jezus Christus liet kruisigen?
30-11-2018, Bron: The Telegraph

Archeologen beweren dat ze een ring hebben ontdekt van Pontius Pilatus, de Romeinse prefect die Jezus Christus liet kruisigen. Het gaat om een meer dan 2.000 jaar oude koperen ring, die in de buurt van Bethlehem werd gevonden.


De ring werd eigenlijk vijftig jaar geleden al aangetroffen tijdens archeologische opgravingen van een voormalig fort, gebouwd door koning Herodes. Het was maar een van de honderden sieraden die op de site werden gevonden, werd lang als onbelangrijk beschouwd en het duurde tot nu voor het degelijk werd geanalyseerd.

Na het grondig schoonmaken van de ring ontdekten de archeologen in Grieks schrift de naam 'Pilatus' ('pilato') naast een afbeelding van een wijnvat. De letters waren bijna volledig vervaagd en werden pas leesbaar op foto's van een speciale camera.
Pontius Pilatus was tussen 26 en 36 na Christus de prefect of gouverneur van de Romeinse provincie Judea. Volgens het Nieuwe Testament was hij de man die Jezus Christus liet kruisigen. Volgens de experts gaat het wel degelijk om een ring van Pontius Pilatus zelf. "Ik ken geen andere Pilatus uit die periode en de zegelring toont toch aan dat het om een persoon van standing ging," zegt professor Joodse geschiedenis Danny Schwartz.

Volgens anderen is de ring echter 'te eenvoudig' om van een Romeinse gouverneur te zijn geweest. Volgens hen gaat het om een ring die gedragen werd door zijn personeel om brieven en documenten met gesmolten was [in zijn naam] te verzegelen.
Een andere theorie luidt dat Pilatus ook extravagantere gouden sieraden bezat voor officiële ceremonies, maar dat hij de koperen ring gebruikte voor zijn dagelijkse taken.

e. Door Pontius Pilatus aangelegde straat blootgelegd in Jeruzalem
Muntjes verraden dat Pilatus - bekend uit de Bijbel als de man die Jezus Christus liet terechtstellen - opdracht gaf om deze weg aan te leggen.
Scientias, 24-10-2019, door Caroline Kraaijvanger

Na maar liefst zes jaar archeologisch onderzoek hebben Israëlische onderzoekers in Jeruzalem een 220 meter lang deel van een weg blootgelegd. De weg - die in 1894 door Britse archeologen werd ontdekt, maar nu pas daadwerkelijk deels is opgegraven - is zo'n 2000 jaar oud en verbond de Tempelberg en Vijver van Siloam - twee locaties die zowel voor joden als christenen van grote betekenis zijn - met elkaar.

Pontius Pilatus
Wat de vondst bijzonder maakt, is dat de archeologen vrijwel zeker weten wie er opdracht heeft gegeven tot de aanleg ervan. Dat moet namelijk Pontius Pilatus zijn geweest. De archeologen leiden dat af uit meer dan 100 muntstukken die onder de bestrating zijn aangetroffen. De oudste munten stammen uit de periode tussen 17 en 31 na Christus, wat er sterk op wijst dat er tijdens de regeringsperiode van Pontius Pilatus met de aanleg van de weg werd begonnen.
"Het dateren met behulp van munten is vrij exact," stelt onderzoeker Donald T. Ariel. Zeker als op de munten het jaartal waarin ze geslagen zijn, vermeld staat. "Als op een munt het jaartal 30 na Christus vermeld staat, dan moet de straat in datzelfde jaar of nadat die munt geslagen werd - dus ergens na 30 na Christus - zijn aangelegd. Maar in onze studie kunnen we nog een stap verder gaan, omdat munten die zo'n 10 jaar later geslagen zijn statistisch gezien de munten die het vaakst in Jeruzalem worden teruggevonden, dus het feit dat we ze niet onder deze straat aantreffen, betekent, dat de weg daarvoor moet zijn aangelegd. In andere woorden: in de tijd van Pilatus."

Wie was Pontius Pilatus?
Pilatus was een Romeinse politicus die van 26 tot 36 na Christus onder het gezag van het Romeinse rijk optrad als praefectus civitatum van de Judea (in die tijd een Romeinse provincie). Hij is vooral bekend uit het lijdensverhaal van Jezus zoals dat in de Bijbel staat opgetekend. Het verhaal vertelt dat Jezus voor Pilatus wordt geleid, waarna Pilatus - die er allesbehalve van overtuigd is dat Jezus tot de dood veroordeeld moet worden - onder druk van het Joodse volk besluit om Jezus te laten terechtstellen.

Straat voor pelgrims
De straat in kwestie moet in totaal zo'n 600 meter lang en zeker 8 meter breed zijn geweest en bestond - zoals gebruikelijk was in het Romeinse rijk - uit grote platte stenen. In totaal zou er zo'n 10.000 ton kalksteen in deze weg zijn gaan zitten en daarmee moet de aanleg ervan een enorme onderneming zijn geweest.

"Op het smalste punt is de weg zo'n 8 meter breed"
De archeologen vermoeden dat de straat voornamelijk gebruikt werd door pelgrims die zich tussen twee van de belangrijkste plaatsen in heel Jeruzalem verplaatsten. We hebben het dan over de Tempelberg - die al millennia als een heilige plek wordt gezien - en de Vijver van Siloam. Ook het grootse karakter van de straat onderschrijft dat idee.
"Als het een simpele straat was geweest die punt A met punt B verbond, was het niet nodig geweest om zo'n brede straat aan te leggen," merken de archeologen Joe Uziel en Moran Hagbi op. "Op het smalste punt is de weg zo'n 8 meter breed. Dat wijst er - in combinatie met de prachtig gesneden stenen en sierlijke details - zoals een trapsgewijze rand langs de straat - op dat dit een speciale straat was."

De straat verbond de Tempelberg en de Vijver van Siloah: twee plekken die niet alleen belangrijk zijn voor de joden, maar ook voor de christenen. Beide plekken komen namelijk terug in het Nieuwe Testament. Zo vertelt het Johannes-evangelie hoe Jezus - in de tijd dat de straat die archeologen nu hebben blootgelegd - een blinde de opdracht geeft om zich in de Vijver van Siloam te wassen. De blinde krijgt daarop zijn zicht terug.

De beweegredenen van Pilatus
Waarom Pontius Pilatus de moeite nam om zo'n speciale straat aan te leggen voor joodse pelgrims, blijft gissen. Volgens de archeologen zijn er verschillende mogelijkheden. Wellicht wilde Pilatus met de aanleg van de weg zijn joodse onderdanen te vriend houden. Een andere mogelijkheid is dat hij door grote bouwprojecten - zoals de aanleg van deze straat - naam wilde maken. Daarnaast kan het ook gewoon een Romeinse trend geweest zijn die Pilatus voortzette.
"De opkomst van publieke bouwprojecten in de vroege Romeinse periode in het oostelijke deel van het Romeinse rijk wordt geassocieerd met een architecturaal fenomeen, dat in de oostelijke provincies ontstond en in onderzoeken ook wel wordt aangeduid als 'imperiale barok', of een overgang van 'functionaliteit naar monumentaliteit'. Hoewel dit proces in Judea onder koning Herodus de Grote begon, blijkt nu dat het voortgang vond en zelfs intensiveerde in de periode die volgde en waarin het gebied onder Romeinse vertegenwoordigers viel," vertelt onderzoeker Nahshon Szanton aan scientias.nl.

De blootgelegde 2000 jaar oude straat kan archeologen meer vertellen over de tijd waarin deze is aangelegd, zo stelt Szanton. "Dit is het op één na grootste publieke bouwproject in de stad en dat wijst erop dat dit gebied zowel in het dagelijkse leven als tijdens feestdagen waarop pelgrims deze weg gebruikten, heel belangrijk was. En het feit dat we vast kunnen stellen dat deze straat dateert uit de periode van de Romeinse procuratoren, betekent dat we voor het eerst in staat zijn om een archeologisch monument dat de stadsplanning veranderde, in Jeruzalem te plaatsen."

Bron:
"Archaeologists uncover 2,000-year-old street in Jerusalem built by Pontius Pilate" - Taylor & Francis Group
Interview met Nahshon Szanton


terug naar het bestaan van Jezus






^