Dit is waar we gelukkiger van worden
Wereldwijde geluksstudie toont aan: Dit is waar we écht gelukkiger van worden
Scientias, 30-04-2025, door Andrei Stiru
"Spiritualiteit hangt overal samen met meer geluk."
Wat maakt ons gelukkig? En is dat overal ter wereld hetzelfde?
Een enorm internationaal onderzoek, de Global Flourishing Study, geeft een uniek kijkje in wat mensen wereldwijd écht gelukkig maakt. Met meer dan 200.000 mensen uit 22 landen laat deze studie zien, dat geluk niet alleen meetbaar is, maar ook vol verrassingen zit.
Verder kijken dan geld en banen
Laten we eerlijk zijn: als we het over 'welzijn' hebben, denken we vaak aan geld, een goede baan of hoe lang mensen in een land leven. Maar dat vertelt maar een half verhaal. De Global Flourishing Study graaft dieper. In plaats van alleen naar economische cijfers te kijken, onderzochten de onderzoekers achter het project alles wat ons leven betekenis geeft: gezondheid, relaties, zingeving, karakter, financiën, maar ook spiritualiteit.
Met een vragenlijst van 109 vragen keken de wetenschappers naar mensen in landen zo divers als Indonesië, Zweden, Brazilië en Tanzania. En wat blijkt? Geluk is niet overal hetzelfde. Indonesiërs scoren bijvoorbeeld het hoogst op allerlei vlakken, terwijl Japanners het minst 'floreren' van de 22 onderzochte landen.
Rijk, maar niet altijd gelukkig
Een opvallende ontdekking: in rijkere landen zoals Zweden en de VS scoren mensen hoog op financiële zekerheid. Logisch, toch? Maar in middeninkomenslanden zoals Indonesië of Brazilië voelen mensen zich vaak rijker aan sociale contacten, zingeving en hechte vriendschappen. Geld maakt dus niet altijd gelukkig. Het laat zien dat een goed leven meer is dan een dikke bankrekening.
En dan is er nog iets wat de onderzoekers verraste: de beroemde U-vorm van geluk, waarbij jongeren en ouderen gelukkiger zijn dan mensen van middelbare leeftijd, lijkt te veranderen. De onderzoekers zagen dat welzijn tot je 50ste vrij stabiel blijft, maar daarna omhoog schiet. Of je nu kijkt naar optimisme, innerlijke rust of het gevoel dat je leven zin heeft, na je 50ste lijkt het allemaal beter te worden. Dat geldt in bijna alle landen, maar niet allemaal. In sommige landen, zoals Polen en Tanzania, neemt geluk juist af met de leeftijd, terwijl Japan en Kenia die U-vorm nog wel laten zien.
Waarom zijn jongeren minder gelukkig?
Die stijging na je 50ste is goed nieuws, maar er zit ook een zorgwekkende kant aan. De onderzoekers denken dat jongere generaties het zwaarder hebben dan hun ouders of grootouders op dezelfde leeftijd. Stress, sociale media of economische onzekerheid zouden daar een rol in kunnen spelen, al moet dat nog verder worden uitgezocht.
Spiritualiteit als geluksmaker
Een ander opvallend punt is de rol van spiritualiteit. Bijna een derde van de deelnemers gaat wekelijks naar een religieuze bijeenkomst, zoals een kerk, moskee of tempel. En wat blijkt? Dat hangt overal op aarde samen met meer geluk. Of je nu in Australië of India woont, mensen die regelmatig 'iets spiritueels doen', voelen zich vaak beter over hun leven.
Niet alles is perfect
De onderzoekers zijn wel eerlijk over de beperkingen van de studie. De 22 landen in de studie dekken niet de hele wereld: lage-inkomenslanden ontbreken bijvoorbeeld grotendeels. Ook kunnen culturele verschillen invloed hebben op hoe mensen de vragen invullen. Een Japanner geeft misschien bescheidener antwoorden dan een Braziliaan, zelfs als ze zich even gelukkig voelen. Daarom stopt het hier niet bij. De tweede golf aan gegevens komt deze maand, en er volgen nog drie tot 2027. Door dezelfde mensen jarenlang te volgen, hopen de onderzoekers te snappen hoe geluk verandert over tijd.
Wat leren we hiervan?
Deze studie is een wake-up call, menen de onderzoekers. Als we willen dat mensen echt gelukkig zijn, moeten we verder kijken dan geld en banen. Overheden moeten volgens de onderzoekers meer inzetten op het meten van welzijn, niet alleen in rijke landen, maar overal.
Bronmateriaal:
"Promoting human flourishing"
Institute for global human flourishing - Baylor Universit
Nature Portfolio, Collection 30 April 2025
Global Flourishing Study - Wave I
The Global Flourishing Study is a longitudinal project gathering nationally representative, multidimensional well-being data from more than 200,000 people in 22 countries. This Collection features the first wave of results, showcasing the value of tracking a rich set of indicators of human flourishing.
Editor: Stavroula Kousta
terug naar de vragenlijst
terug naar het weblog
^