Watermantijdperk


[Bron: ChatGPT3.5, door mij bijgewerkt]
De vraag wanneer het Watermantijdperk begint, is complex en afhankelijk van hoe men de astrologische tijdperken definieert. Er bestaat geen universele consensus onder astrologen of wetenschappers, omdat het concept is gebaseerd op de 'precessie' [voortschrijding] van de equinoxen [dagnachtevening], een zeer langzaam verlopend, astronomisch verschijnsel.

Wat is het Watermantijdperk?
In de westerse astrologie wordt aangenomen dat de wereldgeschiedenis wordt verdeeld in tijdperken van ongeveer 2150 jaar, gebaseerd op de twaalf dierenriemtekens. Dit is een gevolg van de precessie van de aardas [door een tollende beweging daarvan], die ervoor zorgt dat de lente-equinox ongeveer elke 25.800 jaar een volledige cyclus doorloopt langs de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem. Elk astrologisch tijdperk duurt daardoor 1/12 van deze cyclus, dat is ongeveer 2150 jaar.

Wanneer begint het Watermantijdperk?
Het juiste beginpunt is omstreden, omdat er verschillende methoden zijn om de grenzen van de astrologische tijdperken te bepalen:

1. Astronomische berekening op basis van de precessie
- Volgens deze methode beweegt het lentepunt (de positie van de zon bij de lente-equinox) langzaam door de sterrenbeelden. Momenteel bevindt het lentepunt zich nog steeds in het sterrenbeeld Vissen. Sommige astronomen en astrologen schatten dat het Watermantijdperk pas rond het jaar 2600 echt begint, omdat het lentepunt zich dan volledig in Waterman zal bevinden.

2. Astrologische interpretaties
- Astrologen hanteren vaak een symbolische of esoterische benadering. Enkele belangrijke interpretaties:
- De Franse astroloog Paul Le Cour stelde dat het Watermantijdperk begon in 1789 met de Franse Revolutie, vanwege de idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap, die geheel bij Waterman passen.
- De beroemde astroloog Dane Rudhyar suggereerde dat het Watermantijdperk in circa 2060 zou beginnen.
- De New Age-beweging associeert het Watermantijdperk vaak met de hippiecultuur van de jaren '60 en '70. Het lied 'Aquarius' uit de musical 'Hair' (1967) populariseerde het idee dat we toen al in de overgangsfase zaten.

3. Culturele en maatschappelijke transitie
- Sommige mensen definiëren het Watermantijdperk niet puur astrologisch, maar als een spirituele verschuiving in de maatschappij.
- Het Vissentijdperk zou volgens hen gekenmerkt zijn door kerk, dogma's en hiërarchie (samenhangend met het Westerse [paulinische] christendom).
- Het Watermantijdperk zou staan voor technologische vooruitgang, individualisme, humanisme en een collectief bewustzijn. De groei van het internet, globalisering en de zoektocht naar een alternatieve spiritualiteit [een persoonlijk beleefde godsdienstigheid] worden soms als tekenen van deze overgang beschouwd.
[Daartoe behoort b.v. ook het gedachtengoed van Pierre Teilhard de Chardin, jezuiet en paleontoloog, die het katholieke geloof met de evolutietheorie in overeenstemming trachtte te brengen en uitging van de groei naar een 'noösfeer', aan wereldomspannend bewustzijn.]

Conclusie: Zijn we al in het Watermantijdperk?
1. Astronomisch gezien zitten we nog in het Vissentijdperk en de overgang naar Waterman zou pas rond 2600 plaatsvinden.
2. Astrologisch en esoterisch gezien bevinden we ons mogelijk al in de overgangsfase, afhankelijk van de interpretatie.
3. Sociaal en cultureel zijn er al veel kenmerken die aansluiten bij de eigenschappen van Waterman, zoals de aandacht voor wetenschap, technologie en sociale verandering.
Het is dus een kwestie van opvatting of we al in het Watermantijdperk leven of nog in de overgangsfase verkeren.
-----------------------------------

Een van deze interpretaties wordt geleverd door psychologe en astrologe Bettina Reijn in haar boek 'Pluto, planeet van de tijdgeest'
ISBN 9789077677292, 2009 256 pagina's

Een korte samenvatting uit de Inleiding van haar boek.

Samenvatting
Dit boek beschrijft de gebeurtenissen en veranderingen in de geschiedenis vanaf 1930 en de manier, waarop de verschillende generaties deze meemaken. Op treffende wijze koppelt de auteur de heersende tijdgeest en generaties aan de beweging van Pluto door de dierenriemtekens. Op deze manier verklaart zij op astrologische wijze de verschillen tussen de diverse generaties en de ontwikkelingen in de wereld. Ook voor niet-astrologen is dit boek goed te lezen en te begrijpen. Onze geschiedenis is meeromvattend dan we wellicht denken en het zal voor veel mensen lezen als een autobiografie.
De auteur weet de tijdgeest achter de veranderende werkelijkheid te vinden en te duiden en ontrafelt daarmee de rode draad in de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn. Met dit boek laat de auteur knap analoog denkwerk zien en het is daarmee een pleidooi voor besef van de oneindige samenhang van alles, wat is.

Inleiding
In dit deel wordt naar de werkelijkheid van vandaag gekeken vanuit het astrologische perspectief. De belangrijkste aanname van de astrologie is dat de bewegingen van planeten binnen ons zonnestelsel kunnen worden vertaald naar bewegingen op onze aarde. De dynamieken die in het zonnestelsel aan de orde zijn, zijn ook in de mensheid aan de orde. Zo boven, zo beneden. Deze kennis maakt het mogelijk dingen die op aarde gebeuren, kosmisch te duiden.

Pluto is de langzaamst lopende planeet in ons zonnestelsel (in 245 jaar om de zon, 20 jaar per sterrenbeeld). Telkens wanneer hij een volgend teken van de twaalf dierenriemtekens doorloopt, zien we een nieuwe, anders denkende, anders handelende groep mensen opgroeien, groepen die we generaties noemen. Ook in de cultuur, in de samenleving als geheel, zien we wezenlijke verschillen met de vorige periodes ontstaan. Pluto wordt dan ook de planeet van de tijdgeest genoemd.

We zullen werkelijk en heel fundamenteel afscheid moeten nemen van alles wat niet mee kan evolueren naar de komende nieuwe periode, die zal aanbreken eind 2024/begin 2025: Pluto in het teken Waterman, dat analoog zou zijn aan het aanbreken van het Waterman tijdperk. Zoals Jan Rotmans het uitdrukt: "We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk."

Om te transformeren moet altijd het tegendeel geïntegreerd worden. Er is de tegenstelling: vol en leeg. Integratie betekent: vol-ledig worden, dat is een hoger niveau dan vol en een hoger niveau dan leeg. De twaalf dierenriemtekens kun je onder meer zien als zes assen met aan elk uiteinde een vaststaand principe. Een transformatieproces is een proces waarbij het tegenoverliggende principe of deel geïntegreerd moet worden in dat, wat reeds verworven is.

Na half december 2020 verlaten beide planeten, Saturnus en Jupiter, het teken Steenbok en gaan zij naar het volgende teken: Waterman.

Pluto volgt en gaat het teken Waterman binnen in 2024/2025
De planeet Pluto zal in 2024/25 het teken Steenbok verlaten en het teken Waterman binnengaan.
[het rode pijltje links wijst de overgang aan:
19-11-2024]
Pluto als planeet van de tijdgeest luidt dan een wezenlijk andere periode in. Het teken Waterman staat voor: persoonlijke vrijheid en gelijkwaardigheid, de vanzelfsprekende behoefte om de grenzen te doorbreken, die juist deze waarden in de weg staan.
De planeet Uranus is de 'heerser' van het teken Waterman. Uranische mensen ervaren geestverwantschap, houden van communities, van op één of andere wijze met meer mensen samenwonen, zij hoeven spullen niet per se te bezitten, de wasmachine delen is prima en wat ze niet meer nodig hebben eenvoudig doorgeven aan anderen die erom verlegen zitten. Zij zijn graag deel van de keten. Waterman staat voor sociaal besef en dat niet als gedachte, maar uitgedrukt in daden. Humaniteit en humanitaire doelen zijn belangrijk en zullen in deze cultuurperiode worden gerealiseerd. Het inzicht zai groeien dat het werkelijk tijd wordt om milieu-doelstellingen te gaan haien. Evenals het in praktijk brengen van wereldburgerschap en juist van daaruit andere doelstellingen realiseren, zoals schoon drinkwater voor iedereen en armoede de wereld uit. Elk mens gaat meetellen, groepen zullen niet meer uitgesloten worden. Inclusie [saamhorigheid] wordt de kernwaarde van deze tijd.

Samenwerken is voor Waterman niet zo ingewikkeld. Hij begrijpt veel, iedereen mag zijn zoals hij is, hij laat anderen vrij en zit niet op een oplossing. De baas spelen en dominant zijn [autocratie], is hem vreemd. Als iemand anders een betere oplossing of aanpak heeft, is hij bereid daarin mee te gaan [democratie]. Hij zit minder in oordelen en vooroordelen, erkent de verschillen en wil ieder het zijne geven.
De tijdgeest verandert van ik naar wij. De tijd van het (doorgeschoten) individualisme is voorbij. Deze tijdgeest gaat mensen bij zichzelf laten komen, brengt ons bij onze oorspronkelijkheid. Die mensen zijn onafhankelijk, zij zijn geestelijk vrij en creatief. Ze komen met intuïtieve antwoorden op verstandelijke vraagstukken.
In deze komende cultuurperioden zullen vele uitvindingen worden gedaan, uitvindingen die mogelijkheden geven die we nu voor onmogelijk houden. De techniek zal met sprongen vooruit gaan, evenals alles wat te maken heeft met verdergaande digitalisering.
Waterman staat voor wereldomvattende organisaties, revolutionaire ideeën en idealen. Dit niet uit rebellie, maar om niet werkende patronen te verlaten en nieuwe, wel werkende structuren te realiseren. Waterman is wars van autoriteit, onafhankelijk en vrijgevochten en: standvastig als het gaat om de waarheid. Onverzettelijk zelfs.

Zwaartekracht hoort bij Steenbok en Saturnus. Waterman wil de zwaartekracht voorbij, letterlijk vliegen, de ruimte in! De ruimtevaart zal een impuls krijgen. Voor Waterman zijn alle soorten relaties tussen mensen mogelijk, het geslacht van de ander is niet zo belangrijk meer, het gaat om de verbinding. Mensen die geboren gaan worden tussen 2024/25 en 2043/44 vormen een nieuwe generatie, een generatie mensen die voor het eerst in de geschiedenis de wereld als één geheel zal zien.
[einde samenvatting]

Doordat het kosmische processen zijn en iedere ontwikkeling geleidelijk gaat, kunnen we er het veiligst van uitgaan dat de mensheid in een overgangstijdperk zit van Vissen naar Waterman, dat wel een paar eeuwen kan duren. In die tijd zullen Vissen-kenmerken langzaam verdwijnen, terwijl Waterman-kenmerken ervoor in de plaats komen.

De kenmerken van het Vissen- en Watermantijdperk (volgens ChatGPT3.5)

Het Watermantijdperk

Het Watermantijdperk is een concept uit de astrologie dat verwijst naar een nieuw tijdperk waarin de kenmerken van het sterrenbeeld Waterman in het middelpunt staan. De astrologische tijdperken worden bepaald door de precessie van de equinoxen, een cyclus die ongeveer 25.920 jaar duurt. Elk tijdperk beslaat ongeveer 2.160 jaar en wordt geassocieerd met een specifiek dierenriemteken.
We bevinden ons nu in de overgang van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk, maar er is discussie over wanneer deze overgang exact plaatsvindt. Sommige astrologen menen dat het Watermantijdperk al is begonnen (sommigen noemen 1900, anderen 2020), terwijl anderen beweren dat het nog moet beginnen.

Astrologische kenmerken van het Watermantijdperk
Het teken Waterman wordt traditioneel geassocieerd met de planeten Saturnus en Uranus en heeft kenmerken die overeen zouden komen op het wereldgebeuren en veranderingen in de mensheid:

1. Individualiteit en vrijheid
- Waterman staat bekend om zijn onafhankelijke en revolutionaire geest.
- Er wordt verwacht dat het Watermantijdperk een tijd zal zijn waarin persoonlijke vrijheid en zelfstandigheid worden benadrukt.
- Er zal mogelijk een verschuiving zijn naar minder centralisatie en meer gedecentraliseerde structuren, zoals in godsdienst, technologie en politiek [minder autocratie (dictators) en meer democratie].

2. Wetenschap en technologie
- Waterman wordt geassocieerd met vooruitgang door innovatie en technologie.
- Grote technologische doorbraken, zoals kunstmatige intelligentie, ruimtevaart en kwantumfysica, kunnen een sleutelrol spelen.
- De digitale revolutie en de toename van automatisering passen binnen dit tijdperk.

3. Humanitarisme en gemeenschapsdenken
- Waterman staat bekend om zijn humanitaire en idealistische aard.
- Er kan meer nadruk komen op gelijkwaardigheid, sociale rechtvaardigheid en mondiale samenwerking.
- Collectieve initiatieven en sociale netwerken zullen in de samenleving waarschijnlijk een belangrijke rol spelen.

4. Spirituele en bewustzijnsverandering
- In tegenstelling tot het Vissentijdperk, dat werd geassocieerd met kerk en geloof, zal het Watermantijdperk meer gericht zijn op een rationele en wetenschappelijke benadering van spiritualiteit.
- Zelfontplooiing, bewustzijnsverruiming en persoonlijke vormen van spiritualiteit zullen belangrijker worden.
- Oosterse en westerse filosofieën kunnen meer versmelten.

5. Politieke en sociale veranderingen
- Oude hiërarchische systemen (kenmerkend voor Vissen) kunnen plaatsmaken voor meer democratische en horizontale structuren.
- Globalisering kan worden versterkt, maar ook tegengestelde bewegingen zoals lokale autonomie en decentralisatie zullen ontstaan.
- Collectieve verantwoordelijkheid en samenwerking in mondiale problemen kunnen toenemen.

6. Vernieuwing in relaties en genderrollen
- Het Watermantijdperk zou traditionele opvattingen over relaties, gender en familie kunnen verruimen.
- Meer vrijheid en flexibiliteit in relaties, waarbij conventionele structuren worden losgelaten.
- Diversiteit en inclusiviteit zullen belangrijker worden.

Overgang van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk
Het Vissentijdperk (geassocieerd met het christendom, mystiek en opofferingsgezindheid) lijkt plaats te maken voor een tijdperk waarin wetenschap en technologie de overhand krijgen. Deze overgang kan gepaard gaan met crises, revoluties en transformaties, wat mogelijk te zien is in de huidige wereldsituatie.

Conclusie
Het Watermantijdperk wordt gekenmerkt door een verschuiving naar individualiteit, wetenschap, gemeenschapsdenken en bewustzijnsontwikkeling. Het is een tijdperk waarin oude structuren worden uitgedaagd en nieuwe vormen van samenleven, technologie en spiritualiteit ontstaan.
Of we al in het Watermantijdperk zitten, blijft onderwerp van discussie, maar de tekenen van verandering in die richting zijn duidelijk zichtbaar.


Het Vissentijdperk

Het Vissentijdperk is het astrologische tijdperk dat voorafgaat aan het Watermantijdperk. Volgens de astrologische tijdperken, die elk ongeveer 2.160 jaar duren, begon het Vissentijdperk rond het begin van de jaartelling en zou het nu geleidelijk overgaan in het Watermantijdperk.

Algemene kenmerken van het Vissentijdperk
Het teken Vissen wordt traditioneel beheerst door de planeet Jupiter (in de klassieke astrologie) en Neptunus (in moderne astrologie). Dit sterrenbeeld staat symbool voor spiritualiteit, geloof, opoffering, mystiek, liefde en mededogen. Het Vissentijdperk wordt dan ook gekenmerkt door religieuze en spirituele ontwikkelingen, maar ook door illusies en manipulatie.

1. Dominantie van religie en spiritualiteit
- Het Vissentijdperk begon ongeveer ten tijde van de opkomst van het christendom, wat past bij de eigenschappen van Vissen: geloof, verlossing en opoffering.
- Religies zoals het christendom, de islam en het boeddhisme kregen wereldwijd grote invloed.
- De symboliek van de vis werd een belangrijk christelijk (Ichthys) symbool, wat astrologisch verband houdt met het teken Vissen.

2. Geloof, opoffering en lijden
- Het Vissentijdperk werd gekenmerkt door geloof en devotie, aanbidding, maar ook door het idee van opoffering en lijden als weg naar verlossing.
- Het christendom benadrukte zelfopoffering, martelaarschap en verlossing door het geloof.
- De nadruk op passiviteit en het accepteren van lijden past bij de kenmerken van Vissen, een teken dat vaak wordt geassocieerd met medelijden en slachtofferrol.

3. Collectieve structuren en hiërarchie
- Het tijdperk zag de opkomst van monarchale en kerkelijke hiërarchieën, met machtige instituten zoals de katholieke kerk, het pausdom en feodale systemen.
- Mensen werden vaak onderworpen aan autoriteiten en dogma's.
- Het idee dat het individu zich onderwerpt aan een groter geheel (kerk, staat, religie) was kenmerkend.

4. Mystiek en illusie
- Vissen is een teken dat zowel spirituele wijsheid als illusie en (zelf)misleiding vertegenwoordigt.
- Het tijdperk zag de bloei van mystieke tradities, profetieën en geheimzinnige geloofssystemen.
- Tegelijkertijd ontstonden er massale misleidingen, propaganda en manipulatie van de massa (bijvoorbeeld door religieuze dogma's, heksenvervolgingen en politieke propaganda).

5. Ontwikkeling van kunst, muziek en literatuur
- Het Vissentijdperk bracht een enorme bloei in kunst, muziek en literatuur, geïnspireerd door religie en spiritualiteit.
- Kunststromingen zoals de gotiek, de renaissance en de barok werden beïnvloed door religieuze en mystieke thema’s.
- Poëzie en literatuur kregen vaak een diepzinnige, emotionele en spirituele toon.

6. Oorlog en dualiteit
- Hoewel het tijdperk gekenmerkt werd door spiritualiteit, waren er ook veel religieuze oorlogen en strijd.
- Denk aan de kruistochten, ook in Europa (tegen Katharen, Albigenzen, Bogomielen), inquisitie, de Reformatie en godsdienstoorlogen.
- Het Vissentijdperk had een paradoxale aard: aan de ene kant liefde en mededogen, aan de andere kant conflicten en onderdrukking.

7. Opkomst van wereldgodsdiensten en globalisering
- Religieuze bewegingen verspreidden zich wereldwijd, vaak door kolonisatie en missionering.
- Het christendom en de islam werden de dominante wereldreligies.
- Er ontstonden grote spirituele en filosofische stromingen, zoals de theosofie, antroposofie en het Hindoeïsme in het Westen.

8. Overgang naar het Watermantijdperk
Het Vissentijdperk lijkt zijn invloed langzaam te verliezen en veel kenmerken worden nu uitgedaagd:
- Religie maakt plaats voor wetenschap en technologie (kenmerken van Waterman).
- Autoritaire systemen en dogma's worden vervangen door decentralisatie en individualisme.
- Massabewustzijn en conformisme worden uitgedaagd door kritisch denken en innovatie.

Conclusie
Het Vissentijdperk werd gekenmerkt door religie, geloof, mystiek, opoffering en hiërarchie, maar ook door misleiding en dogma's. Het heeft geleid tot spirituele groei en wereldwijde religieuze systemen, maar tegelijkertijd ook tot onderdrukking en conflicten. Nu we het Watermantijdperk naderen, zien we een overgang naar een meer rationele, wetenschappelijke en individualistische wereld.


terug naar de vragenlijst

terug naar het weblog







^