Amerikanen moorden, wapens niet

1. Uit: Trouw, de Verdieping, 28-07-2012

Michael Moore, Amerikaanse documentairemaker en schrijver
bron: www.michaelmoore.com

Alleen in de Verenigde Staten vallen zoveel doden door legaal wapenbezit. Zowel rechts als links wijst echter naar de verkeerde oorzaken en oplossingen.

Al sinds Kain doordraaide en Abel aan stukken hakte, zijn er altijd mensen geweest die (tijdelijk of permanent) krankzinnig werden en onbeschrijflijke wreedheden begingen. De Romeinse keizer Tiberius gooide zijn slachtoffers van de rotsen. De Franse ridder Gilles de Rais vermoordde als metgezel van Jeanne d'Arc honderden kinderen. Dracula is gebaseerd op de waargebeurde, gruwelijke moordpartijen in Transsylvanië.

Ook in onze tijd heeft bijna elk land zijn eigen psychopaten die massamoorden plegen, ongeacht hoe streng de wapenwetten zijn. Noorwegen had zijn gestoorde, extreem-rechtse Breivik, Schotland had de man die in Dunblane een slachting aanrichtte op een schoolplein, Montreal en Erfurt hadden massamoordenaars op hun scholen. En nu is er dus de schutter van Aurora. Gestoorde mensen zijn er altijd geweest en ze zullen er altijd zijn.



Er is wel een verschil tussen de rest van de wereld en de VS: wij Amerikanen hebben twéé 'Aurora's' per dag. Minstens 24 Amerikanen worden per dag gedood door anderen met een wapen - nog zonder de ongelukken en de zelfdodingen die gepleegd worden met een wapen. Tel die mee en het zijn 25.000 doden per jaar.

Het betekent dat de VS verantwoordelijk zijn voor 80 procent van alle doden door wapens in de 23 rijkste landen samen. De inwoners van die landen zijn geen slechtere of betere mensen, dus hoe kan dat?



Zowel conservatieven als ruimdenkenden hebben in Amerika hun eigen, rotsvaste ideeën over het 'waarom' van dit probleem. Maar beiden hebben ze maar half gelijk. Rechts gelooft dat de stichters van het land hun, door middel van een of ander goddelijk decreet, het absolute recht gaven om zoveel wapens te hebben als ze maar wensen. Maar als ze eerlijk zijn, geven ze toe dat het Second Amendment was bedoeld om de boeren en de handelaars snel te kunnen bewapenen voor als de Britten zouden terugkeren en amok maken.

Rechts heeft wel half gelijk met het andere argument, dat 'wapens niet doden, maar mensen'. Ik zou die slogan echter licht willen aanpassen om de echte waarheid te vertellen: 'Wapens doden geen mensen, Amerikanen doden mensen'. Wij zijn de enigen in de westerse wereld die dit zo massaal doen. En bijna niemand wil onder ogen zien wat er echt aan de hand is.

Sommigen zeggen dat gewelddadige films en videogames de oorzaak zijn van de vele schietpartijen. Maar in Japan zijn die véél gewelddadiger dan in de VS - en toch worden daar minder dan twintig mensen per jaar met wapens gedood. Anderen beweren dat het grote aantal gebroken gezinnen de oorzaak is. Ik moet ze teleurstellen: in Groot-Brittannië zijn bijna evenveel éénoudergezinnen als in de VS - en toch zijn daar gewoonlijk minder dan veertig moorden door wapens per jaar.



Mensen zoals ik stellen dat dit moorden komt doordat de VS een geschiedenis en cultuur heeft van mannen met wapens, 'cowboys en indianen', 'eerst schieten en dan vragenstellen'. Maar toch. Wij zijn niet het enige land met een gewelddadig verleden of een neiging tot genocide.

Wat betreft mijn ruimdenkende landgenoten: zij zeggen dat als we maar minder wapens hadden, er minder doden zouden vallen. Mathematisch klopt dat. Als we strengere wapenwetten hadden die automatische en semi-automatische wapens zouden verbieden, net als de verkoop van magazijnen voor een triljoen kogels, ja, dan zouden schutters zoals de man in Aurora niet zoveel mensen kunnen neerschieten in zo weinig minuten.


Maar ook deze redenering is problematisch. Canada heeft een hoop wapens (meestal jachtgeweren) en toch ligt het jaarlijks aantal moorden met wapens daar rond de tweehonderd. Hun cultuur is bijna dezelfde als die van de VS. Hun kinderen spelen dezelfde gewelddadige videospellen, kijken naar dezelfde films en tv-shows. Toch groeien zij niet op met het verlangen elkaar af te knallen. Of neem Zwitserland: het twee na hoogste aantal wapens per hoofd van de bevolking ter wereld, maar een laag moordpercentage.


Dus - waarom de Amerikanen?



Ik heb die vraag al tien jaar terug gesteld in mijn film 'Bowling for Columbine'. Het lijkt niet veel geholpen te hebben behalve dat de film een kristallen bol lijkt te zijn. Dit is wat ik toen zei en wat ik vandaag opnieuw zeg: Amerikanen zijn ongelooflijk goede moordenaars (denk ook aan de doodstraf). Het is onze manier om op te lossen waar we bang voor zijn.

En we zijn een volk dat snel bang is. Waar zijn we zo bang voor dat we 300 miljoen wapens in huis hebben? Wie gaan ons iets aandoen dan? Misschien moeten we eerst ons rassenprobleem en de armoede eens aanpakken, en beter voor elkaar zorgen.



Het enige wat nodig is, is moed. En de wil om te veranderen.


2. Wapengeweld in Verenigde Staten frustreert Obama
Gepubliceerd: 11 juni 2014, door: ANP/NU.nl

Het aanhoudende wapengeweld in de Verenigde Staten en het feit dat het de overheid niet lukt wapens uit handen te houden van kwaadwillenden is de grootste frustratie van de Amerikaanse president Barack Obama.
''We zijn het enige ontwikkelde land waar dit gebeurt'', zei hij dinsdagavond in reactie op de schietpartij in een school bij Portland in de staat Oregon.
''Het gebeurt nu een keer per week. En het verhaal blijft maar één dag hangen, dat gebeurt nergens anders'', aldus Obama.
De president blijft zich naar eigen zeggen verbazen dat het Congres geen nieuwe wapenwetten heeft aangenomen sinds de schietpartij in Newtown in december 2012 waarbij tientallen jonge kinderen omkwamen. ''Dit begint de norm te worden, en we beginnen het als onvermijdelijk te zien, wat voor mij als ouder angstaanjagend is.''

Slachtoffers
De schietpartij van dinsdag op een middelbare school in Troutdale, even buiten Portland, eiste twee levens; die van een leerling en de schutter.
Een dag eerder was het raak in Las Vegas waar een man en vrouw drie mensen doodschoten onder wie twee agenten. Daarna sloegen ze de hand aan zichzelf. Vorig week nog vond er een schietpartij plaats op een kleine universiteit in Seattle.
Op de lijst staan geen incidenten die zich in de buurt van scholen hebben voorgedaan. De dodelijk actie in de buurt van de universiteit van Santa Barbara, die vorige maand zes mensenlevens eiste, staat er dus niet op.
Volgens de actiegroep Everytown for Gun Safety is de schietpartij van dinsdag ten minste de 74e op een school sinds Newtown. De helft van de 74 schietpartijen heeft zich dit jaar voorgedaan. De actiegroep is in het leven geroepen om maatregelen tegen wapenbezit in de VS te promoten.

Georgia
In de Amerikaanse staat Georgia vonden de meeste incidenten plaats: tien schietpartijen. In Florida vonden er zeven plaats en in Tennessee vijf. Van alle schietpartijen vonden er 35 plaats op een universiteit of middelbare school en 39 op basisscholen.
Bijna de helft van de incidenten resulteerde in minstens één dode. Drie van de vier schutters namen het wapen mee vanuit hun eigen huis.


3. De Telegraaf, 5 december 2015
Column Frank van Vliet

Pistool gereed
Het voordeel van ratelslangen is dat ze geluid maken. Tijdens een wandeling door de droge wildernis in Arizona kon ik daarom op tijd opzijspringen. Niks aan de hand lachte de gids, die desondanks snel zijn Smith and Wesson had getrokken. Het wapen moest hij een uur later in wildweststadje Tombstone bij de ingang van de 'Saloon' inleveren voordat we er een biertje gingen drinken. De revolver kreeg hij bij vertrek weer mee. Laat ik netjes zeggen: hij had genoeg gedronken om de auto te laten staan.
In acht staten in de VS mag je een wapen meenemen naar de kroeg, in andere mag je het dragen op school of in de kerk. Er zijn meer dan 300 miljoen vuurwapens in omloop in de VS, een land van 320 miljoen inwoners.

Na de laatste terreuraanslag in Parijs schamperden sommige Amerikaanse commentatoren dat ,"zoiets in de VS nooit zou zijn gebeurd". Hun argumentatie: die slappe Europeanen dragen geen wapens en een fiere Amerikaan had die terroristen wel met een vuurwapen omgelegd. Het is de theorie van de machtige National Rifle Association (NRA) waarvan de voorzitter na de schokkende aanslagen op de Sandy Hook School verklaarde: "Who can stop a bad guy with a gun? A good guy with a gun."
Die mening wordt breed gedeeld. De NRA heeft vijf miljoen leden en het wapendebat verdeelt de VS bijna in de helft.

De claim dat een gewapende burger een aanslagpleger kan stoppen is twijfelachtig. Het liberale en dus in wapenkringen verdachte blad Mother Jones deed er vijf maanden over om 62 grote schietpartijen te onderzoeken en kwam tot de conclusie dat dit in geen enkel geval is gebeurd. Sterker nog: als er zich al eens een individu mee bemoeide, dan vielen er meer doden en gewonden.
Een ander onderzoek van Mother Jones toonde aan dat in meer van de helft van de 62 slachtingen sprake was van semi-automatische snelvuurwapens. Een poging van de Democratische Senator Dianne Feinstein om die in de ban te doen, haalde het zelfs na de moordpartij op de Sandy Hook School in 2012 niet.

Volgens de Washington Post was de schietpartij op het gehandicaptencentrum in San Bernardino, waarbij 14 mensen omkwamen, de 335e van dit jaar. Er zullen er ondanks alle afschuw nog velen volgen. Het gaat de kant op van een kortje in de krant en dan maar weer verder, zoals bij bomaanslagen in Irak.
Het enige nieuwtje bij de laatste aanslag was dat er mogelijk een IS-link aan zit. Voor de de rest is het 'business as usual'. Dat zal niet veranderen omdat in de VS, waar veel mensen vinden dat ze hun eigen boontjes moeten doppen en de overheid hen met rust moet laten, wezenlijk anders over wapens wordt gedacht.

Het wapenbezit in de Verenigde Staten van Amerika:
- 25% van de Amerikaanse volwassenen zegt minstens één vuurwapen te hebben; een echte liefhebber heeft er meer dan tien;
- het aantal vuurwapens, van pistolen tot automatische geweren dat Amerikaanse burgers samen bezitten, wordt voorzichtig geschat op 300 miljoen;
- Het aantal moorden met vuurwapens per 100.000 inwoners in de VS in 2012 is 3,8;
in Nederland is dat 0,9;
- Een zwarte Amerikaan loopt een 12x zo grote kans door een vuurwapen te worden gedood dan een blanke;
- in de afgelopen 32 jaar zijn buiten de oorlogen om, 1 miljoen Amerikanen gedood met een vuurwapen; ongeveer 65% hiervan betreft zelfmoorden.
Bron: Kijk 11 juni 2016

Uit een bericht op de website van de Telegraaf 17-04-2023:
Er zijn op het ogenblik meer wapens in particuliere handen dan inwoners in de Verenigde Staten.
Josh Horwitz, directeur van het Johns Hopkins Center for Gun Violence Solutions, legt aan de de Britse BBC uit dat de verkopen verband houden met "het idee dat wapens beschermen, vooral in onzekere tijden." De toename aan schietincidenten op openbare plaatsen zoals benzinestations, dansstudio's en nachtclubs, wakkeren een angstcyclus aan die vervolgens weer meer mensen aanzet tot het aanschaffen van wapens. "Mensen zijn bang en willen die angst onderdrukken door een wapen te kopen."

Een andere oorzaak waar wetenschappers op wijzen is een toename in stressfactoren, waardoor sommige mensen verzanden in extreem geweld. Zo kwam naar voren uit een analyse van 173 massa-schietpartijen door de US Secret Service - de veiligheidsdienst die onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van de Amerikaanse president - dat 93 procent van de daders te kampen had gehad met persoonlijke worstelingen zoals echtscheidingen, gezondheidsproblemen of tegenslagen op school of werk.


terug naar doodstraf






^