zelfbezinning als oefening
Zelfbezinning als geestelijke oefening houdt in, dat je tracht de geestestoestand van jezelf terug te brengen tot de begintoestand van innerlijke rust en stilte, door de gerichtheid van je geestelijke vermogens op de onrust van de buitenwereld daarvan los te maken en hun werkzaamheid voor een bepaalde tijd geheel op jezelf te richten in je innerlijk. Die toestand van rust kun je bereiken door middel van de stille herhaling (japa joga) van een door jouzelf gekozen bezinningswoord of een korte zin. Kies daarvoor een woord of zinnetje, wat jou helemaal naar de zin is en waarin je jezelf kunt vinden, bijvoorbeeld: "Ik ben." Na verloop van tijd kun je iets anders kiezen en daar dan een tijdje mee doorgaan. Als het maar iets is wat jou persoonlijk aanspreekt.
Ga op een stoel of krukje zitten, zo natuurlijk mogelijk en houd zelf je rug recht. Sluit je voor storende invoeden uit je omgeving af door je ogen dicht te doen. Houd je ene hand op natuurlijke wijze op de andere, houd je voeten bij elkaar, zo, dat je lichaamshouding de geestelijke oefening niet stoort. Laat je in- en uitademing op een natuurlijke wijze komen en gaan.
Kom nu in jezelf tot het besef dat jij als het zelfbewuste wezen, de vermogende menselijke geest, in je binnenwereld aanwezig bent en ga ertoe over het bezinningswoord rustig in jezelf uit te spreken en te herhalen. Doe dat om te beginnen vanuit de toestand van rust en het besef, dat jij als menselijke geest nú de bewuste levenskracht bent, die de bron gaat worden van het woord 'ik', dat je in jezelf tot 'klinken' gaat brengen met je geluidloze, innerlijke 'stem'.
Besef dat de vorming van dit woord gebeurt in jouw 'innerlijk', binnen jouzelf als de menselijke geest als een bolvormige wolk, die in je binnenwereld is afgescheiden van de ziel die jouw geestelijke uitstraling is: de donkere binnenwereld om je heen, waar zich al je ervaringen en kennis als geheugeninhouden bevinden (maar waarmee je op geestelijke wijze bent verbonden, waardoor zij, als je niet goed oplet, je aandacht kunnen trekken, waardoor je uit je zelfbezonnen toestand raakt en je aandacht in gebeurtenissen of herinneringen daaraan, verliest).
De voorwoordelijke stilte
Kom nu in de voorwoordelijke stilte in jezelf tot het besef, dat jij als de in jezelf tot rust gekomen geest het bent, die vanuit die toestand van rust geheel uit jezelf weer werkzaam wordt en die in zichzelf het volgende woord wil gaan spreken: 'ben'.
Om je geestestoestand in die voorwoordelijke stilte gaat het!
In die stilte besef jij immers dat jij er nog steeds bent, hoewel er (schijnbaar) niets in je is, wat 'werkt' dan alleen je inspanning om de toestand van zelfbewustzijn te handhaven en dat je vanuit die innerlijke stilte, die innerlijke rust, geheel uit jezelf weer in werking wilt komen door in jezelf het volgende woord te willen spreken.
Je kunt bijvoorbeeld het zinnetje "Ik ben" uitbreiden tot de wezenlijke werkelijkheid van jezelf: "Ik ben geest in God." Je bent een menselijke geest door verdichting in en uit de goddelijke algeest.
Afwisseling tussen beweging en rust
Door die geestelijke oefening kom je op den duur bewust te verkeren in een geestestoestand van rust, die zich bevindt achter de werkzame toestand van het innerlijke gedruis van woorden, die met de gebruikelijke, innerlijke woordenstroom gepaard gaat die je gewoonlijk gedurende de dag ervaart door de wisselwerking met je omgeving. Je komt dan steeds meer vanuit die grondtoestand van rust weer in beweging als er zich een gebeurtenis voordoet, waar je iets mee moet doen. Je ervaart daardoor in jezelf de waarheid van het gezegde: 'In de rust ligt de kracht!'
Het gaat erom een evenwicht aan te brengen tussen die beweging en die innerlijke rust, en vanuit die rust weer in beweging te komen!
Door deze oefening kom je iedere keer in aanraking met een hemelse rust en doordat jouw geestesgesteldheid op dat ogenblik in overeenstemming begint te komen met die van je geestelijke begeleiders - en uiteindelijk met God - ga je zijn of haar aanwezigheid bij je ervaren als een druk op je kruinchakra en later als een wiegende beweging van je geestgedaante, die ook je lichaam in een heen en weer gaande beweging brengt. Het is het begin van de hereniging met je begeleiders.
Steeds als je er in slaagt weer in deze geestestoestand te komen, spreidt er zich een diepe rust over je uit.
Hoe zich deze oefeningen voortzetten, hangt af van de levensbestemming waarmee je deze keer naar de aarde bent gekomen. Maar door je dagelijks hernieuwde band met de geestelijke wereld kom je steeds meer in die sfeer te verkeren, waardoor je als vanzelf deze wereld gaat zien in het betrekkelijk makende licht van de eeuwigheid.
terug naar de woordenlijst Z
^