Frits Spies, kaarsenmaker


Bron: Berghapedia, een initiatief van de Heemkundekring Bergh


Frits Spies
Bron: Kaarsenmuseum
Frits Spies (1931-1997) was een bekende kaarsenmaker. Het was zijn hobby om te boetseren met was. Zonder artistieke opleiding maakte hij beeldjes van was. Hiervoor gebruikte hij het afgedropen kaarsvet van devotiekaarsen uit het hele land: "Het is kaarsvet waar de gebeden van mensen mee zijn verbonden," was zijn overweging.
Hij kreeg bekendheid door zijn werk in het creativiteitscentrum Gouden Handen in 's-Heerenberg (dat in een voormalig klooster was gevestigd). Meer dan 2.500.000 mensen hebben het werk van Spies daar bewonderd.

Frits Spies maakte kaarsen enkel en alleen voor het geloof en niet voor de kunst; hij beeldde alleen religieuze voorstellingen uit. Commerciële aanbiedingen heeft hij altijd afgeslagen.
Van was heeft Spies onder andere 'Het laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci (200 kilo zwaar, 2,5 meter breed en 1 meter hoog) en de 'Pieta' van Michelangelo uitgebeeld, maar hij maakte ook enorme devotiekaarsen die elk hun eigen verhaal vertellen.
Zes keer werd hij door Paus Johannes Paulus II in audiëntie ontvangen in Rome en elke keer bood Spies de kerkvorst een zelfgemaakte devotiekaars aan. Als dank kreeg de 's-Heerenbergenaar in 1985 de pauselijke Orde van Sint-Silvester.

Van beroep is Spies hofmeester op de vliegbasis van zijn geboorteplaats Leeuwarden geweest. In 1975 kwam hij in 's-Heerenberg wonen en werd werkzaam in Gouden Handen. Hij heeft een groot aantal jaren in De Hangaarts in 's-Heerenberg gewoond.
Als het echtpaar Lohmann in 1993 het bestuur van Gouden Handen overneemt, vertrekt hij met zijn kaarsen. Die komen uiteindelijk in de Belgische gemeente Baarle-Hertog terecht, waar zij sinds april 1997 in het Baarle's Kaarsenmuseum te zien zijn. Zij trokken daar van april 1997 tot augustus 2003 meer dan 100.000 bezoekers.
Frits Spies en zijn vrouw Netty Spies-van Nisselrooy gingen in het Nederlandse deel, Baarle-Nassau, wonen, maar zijn daar nog diezelfde maand overleden.


terug naar Jezus


^