Moderne toepassing van de gulden snede


Het Amerikaanse computerbedrijf Apple staat niet alleen bekend om zijn zeer betrouwbare, aangenaam ogende en gebruiksvriendelijke besturingsprogramma Macintosh (waarvan iedere upgrade steeds weer een uitbreiding en verbetering is), maar ook om de schoonheid van de door dat bedrijf gebouwde apparaten. Apple-hardware wordt gekenmerkt door vindingrijkheid, door een goed doordachte en kunstzinnige industriële vormgeving.

De gulden snede is ook in de Apple-vormgeving terug te vinden. Zo is de afmeting van het beeldscherm van de MacBook Pro 17" gelijk aan 37x23 cm. De breuk 23:37 is 0,62, het getal van de gulden snede.
Wie tegenover dat beeldscherm zit, kijkt naar de natuurlijke afmetingen van het menselijke gezichtsveld dat met de gulden snede overeenkomt, zoals beschreven door Adrian Bejan in zijn Constructal Law (zie in het Literatuuroverzicht bij Gulden snede).
De verhouding van de gulden snede: 0,62:1 is gelijk aan 1:1,62 (dit i.v.m. een van de volgende afbeeldingen).

Het bekende Apple-logo is op de volgende wijze met behulp van de gulden snede opgebouwd:

Een nieuwe dienst die aan de al uitgebreide Macintosh-technologie is toevoegd, is de databank van Apple; deze dienst heeft de naam 'iCloud' gekregen en is vanaf versie 10.7 van het besturings-programma, met de naam Lion, voor de gebruikers beschikbaar gekomen.Het ikoontje van iCloud ziet er als volgt uit:
Het ikoontje is op de volgende wijze opgebouwd:
Op deze wijze is de gulden snede erin verwerkt:

Ook bij een toonaangevend bedrijf als Apple spreken de aangename verhoudingen van de gulden snede blijkbaar nog steeds aan.

Ook het bekende wolkje van Buienradar.nl is op deze wijze opgebouwd. De verhouding tussen de cirkeltjes die het wolkje vormen is 3:5:8, de Fibonacci-getallen.
terug naar Gulden snede


^