wie eet er als je gedachteloos zit te eten


Het kan voorkomen dat je aan tafel zit te eten, terwijl je aandacht niet bij het eten is, maar bij andere zaken die je aandacht gevangen houden. Op een gegeven ogenblik merk je dat je bord leeg is. Wie heeft er dan zitten eten?

Het eten van voedsel is aan automatische handeling die je vroeger spelenderwijs hebt aangeleerd. Andere automatische handelingen zijn bijvoorbeeld lopen, schrijven en fietsen. In het begin heb je deze handelingen heel bewust moeten uitvoeren om ze aan te leren; maar als dat eenmaal goed is gebeurd, kun je deze handelingen zonder erbij na te denken, uitvoeren.
Later kan het zelfs een storende uitwerking hebben als je probeert er je aandacht bij te houden, je kunt dan fouten gaan maken.

Het programma voor het verloop van deze handelingen ligt opgeslagen in een deel van je hersenen, het zogenaamde 'extra pyramidale systeem'. Dit bevindt zich in een deel van de motorische hersenschors en in een kern van de thalamus, midden in de hersenen, het 'striatum': de gestreepte kern. Niet alleen zijn schorscellen en het striatum met motorische (efferente) zenuwbanen met elkaar verbonden, maar vandaar lopen ook zenuwbanen naar de spieren in het lichaam. In deze kern, het striatum bevinden zich netwerken van cellen met daarin de aangeleerde, automatische handelingen.
Jij als geest kunt dus eerst op de hersenschors de opdracht afdrukken: "Nu gaan eten" en daarna voert het striatum het werk voor je uit. Jij zelf kunt vervolgens gaan zitten mijmeren of gedachteloos voor je uitstaren; het programma dat je door te leren in het striatum hebt aangebracht, laat je je bord leegeten. Tot je weer bij jezelf komt en beseft: "Mijn bord is leeg... wie heeft er zitten eten?"


terug naar de vragenlijst

terug naar het weblog^