Bacteriën blokkeren ziektes met grijparmpjes

Marcel Hulspas (wetenschapsjournalist); gepubliceerd: 15-10-2009 in De Pers

Bacteriën die in probiotische yoghurtdrankjes zitten, blokkeren ziekteverwekkers door zich met grijparmpjes aan de darmwand te hechten.
Wetenschappers van de Universiteit Wageningen kwamen samen met een groep internationale onderzoekers tot deze ontdekking, zo maakte een woordvoerder van de universiteit donderdag bekend.

Het is al langer bekend dat de Lactobacillus rhamnosus Goldin and Gorbach (LGG) een goed effect op de gezondheid heeft. Ook weten onderzoekers al een tijdje dat LGG de darmwand minder doorlatend maakt voor indringers. Nu is voor het eerst gebleken dat de probiotische bacterie een soort grijparmpjes heeft, zogenaamde pili (meervoud van Latijn 'pilus', haar; deze pili komen op veel bacteriën voor), waarmee het zich vastzet in de slijmlaag van de darm. Hierdoor beschermt de bacterie de darmcellen en schermt hij de darm extra af voor ziekteverwekkers.
De wetenschappers publiceerden over hun ontdekking in het oktobernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pnas.terug naar geesteshand


^