Grotere hippocampus door moederliefde

Scientias, geschreven door Caroline Hoek op 31 januari 2012

Voor het eerst tonen wetenschappers aan dat moederliefde directe invloed heeft op de anatomie van ons brein.

De onderzoekers maakten voor deze nieuwe studie gebruik van gegevens die ze tijdens een eerder onderzoek verzamelden. Tijdens dit eerdere onderzoek hadden ze kinderen die gezond of depressief waren of andere psychiatrische klachten hadden, bestudeerd. Ook werd er gekeken hoe de moeders van deze kinderen met hun kinderen omgingen. Zo kregen de moeders een opdracht en kreeg het kind een cadeau dat het pas open mocht maken wanneer moeder klaar was. De moeder kon het kind in deze stressvolle periode natuurlijk wel steunen. Een objectieve toeschouwer (die niet wist of het kind psychische problemen had of niet) keek toe en moest beoordelen hoe verzorgend de moeder was.

Hersenscans
Voor het nieuwe onderzoek bestudeerden de wetenschappers hersenscans van 92 kinderen. De kinderen waren gezond of hadden last van psychische klachten. Ook werd er gekeken of er een verband was tussen wat er op deze hersenscans te zien was en de mate waarin hun moeders verzorgend waren.

Verband
Dat verband vonden de onderzoekers met name bij gezonde kinderen. Gezonde kinderen waar moeders veel tijd en energie in hadden gestopt en goed voor zorgden, hadden over het algemeen een tien procent grotere hippocampus. Het is voor het eerst dat wordt aangetoond dat zorg concrete veranderingen in het brein kan veroorzaken.

Leren verzorgen
Dat juist de hippocampus groter wordt, is belangrijke informatie. Dit deel van de hersenen is namelijk nauw betrokken bij leren en het opslaan van informatie. Ook zorgt de hippocampus ervoor dat we op de juiste manier op stress reageren. "Ik denk dat we meer aandacht moeten besteden aan de zorg van ouders," concludeert onderzoeker Joan Luby. "Want deze zorg heeft overduidelijk een hele, hele grote invloed op de latere ontwikkeling." Ze gaat zelfs nog een stapje verder. "Ouders zouden moeten leren hoe ze hun kinderen moeten verzorgen en steunen. Dat zijn heel belangrijke elementen in een gezonde ontwikkeling."
En die last komt heus niet alleen op de schouders van moeders terecht. Het is aannemelijk dat ook andere verzorgers van kinderen, vaders, grootouders, enzovoort, deze invloed op hun kinderen kunnen hebben.

Bron: www.scientias.nl
Zie voor het oorspronkelijke artikel de website van de Washington University: news.wustl.edu/news/Pages/23329.aspx.
Het artikel van Luby: Mom's love good for child's brain.


terug naar geesteshand


^