Tammuz-kruis in Herculaneum


In deze Video van TopBox TV neemt de gespreksleider, Simcha Jacobovici, onderzoeksjournalist, ons mee naar Herculaneum, het stadje bij de Vesuvius in Italië, dat gelijk met Pompeï in het jaar 79 n.Chr. met as en lava werd bedekt.
Samen met prof. James Tabor - die Religious Studies doceert aan de University of North Carolina en daar onderzoek doet naar religieuze uitingen - bespreekt hij de betekenis van een T-vormige uitsparing in de pleisterlaag van een kamermuur van een huis in Herculaneum.

Volgens Tabor, die de afdruk van het voorwerp heeft bestudeerd, heeft het de T-vorm van de hoofdletter T gehad. Eronder werd een klein altaartje aangetroffen.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het niet om een Latijns kruis, maar om het kruis van de godheid Tammuz, de god van de jaargetijden en wederopstanding van de natuur. Tammuz was de god die in de lente de natuur weer deed ontwaken en werd in het hele Middellandsezee-gebied aanbeden.
De Romeinen gebruikten een T-vormig martelwerktuig: 'stipes et patibulum', staak en dwarsbalk, dat alleen was bedoeld voor Romeinen uit de bovenste lagen van de bevolking. Voor misdadigers en burgers was er alleen een paal, 'stipes', getuige het verslag van de terechtstelling van bisschop Polykarpos.

In de eerste eeuwen van het christendom hadden de chrstenen er moeite mee om Jezus' terechtstelling te begrijpen en uit te leggen, en werden er geen afbeelding van zijn terechtstelling gemaakt. Dat gebeurde pas nadat Hiëronimus het Griekse woord 'stauros' (paal) onjuist had vertaald met 'crux': kruis in de Vulgaat, de Latijnse Bijbel, die later in andere talen is vertaald. Bovendien was het gevaarlijk christelijke tekens te gebruiken. De eerste christenen gebruikten daarvoor geheime tekens, zoals de vis en het anker. Terwijl de T van Tammuz algemeen werd aanvaard.



terug naar de viereenheid

terug naar het weblog







^